top of page

 CASTELUL CORVINILOR DIN HUNEDOARA

arhitectura militară - restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural

SIT: Castelul Corvinilor - Str. Curtea Corvineștilor (Castelului) nr. 1-3, Municipiul Hunedoara, județul Hunedoara 

 

CLASARE: monument de interes național - clasa A - cod LMI 2010 - HD-II-m-A-03344

BENEFICIAR: Primăria Municipiului Hunedoara

ECHIPA:

proiectant general: Remon Proiect S.R.L.   

șef proiect complex: arh. Constanța Carp - expert atestat M.C.

arhitectură: șef proiect: arh. Smaranda Baciu, arh. Dan Baciu, arh. Magdalena Vladimirescu, arh. Irina Petra Gudană

structură: expert tehnic ing. Gero Jeno Szekereș Balogh, ing. Pal Judith

instalații: ing. Florin ungureanu         

 

AN: 2019 - prezent                   

                                 

FAZA: execuție 

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor, este cetatea medievală a orașului Hunedoara, fiind unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Faptul că este cel mai mare monument de arhitectură medievală militară din România face ca această construcție să aibă un rol semnificativ din punct de vedere al patrimoniului cultural național și European. 

Castelul este amplasat în partea de sud a orașului Hunedoara. Din raționamente de strategie militară el a fost construit pe platforma înaltă stâncoasă de pe malul drept al pârâului Zlaștii, 

Complexitatea ansamblului este dată atât de amplasamentul său, cât și de funcțiunile sale. Având deopotrivă rol de apărare, administrativ și de locuire, arhitectura rezultată în urma etapelor de dezvoltare ale cetății reprezintă o conjugare a sistemelor constructive militare și civile. 

Intențiile dezvoltării unor structuri de apărare datează de la jumătatea secolului al XIII-lea, după marea invazie tătară din 1241, însă în secolul al XIV se materializează un ansamblu de 7 turnuri conectate printr-o curtină. Ulterior, de-a lungul administrației mai multor castelani, au loc extinderi și îmbunătățiri, dar și accidente cu efecte devastatoare asupra ansamblului. 

După primul război mondial Castelul Corvinilor a intrat în posesia statului român iar astăzi este o destinație turistică foarte importantă și un reper cultural cu o valoare inestimabilă. 

Complexitatea arhitectonică rezultată din secole de transformări face ca astăzi restaurarea Castelului Corvinilor să fie un proces complicat, antrenând foarte multe specialități și foarte multe resurse în proiectare și execuție. 

Obiectul proiectului este clădirea castelului cu toate spațiile sale și vizează remedierea degradărilor și preîntâmpinarea apariției altor probleme similare în viitor. 

Conceptul proiectului″Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – municipiul Hunedoara, județul Hunedoara″ are în vedere valorificarea durabilă a potențialului istoric și turistic al Castelului Corvinilor prin lucrări de consolidare, restaurare, conservare și reabilitare propuse ce vor conduce la includerea în circuitul turistic al spațiilor restaurate prezentate turiștilor spre vizitare în circuite bine definite alături de curțile interioare ale castelului.

Prin implementarea proiectului se dorește amenajarea unui spațiu expozițional destinat ilustrării habitatului nobiliar transilvănean, în perioada cuprinsă între secolul al XV-lea și secolul al XVII-lea.

Acest concept se transpune în practică ținând cont de principiile unei dezvoltări durabile și respectarea celor mai noi procedee tehnologice în domeniul restaurării și reabilitării monumentelor istorice.

bottom of page