CAZINOUL DIN CONSTANȚA
cel mai cunoscut monument de la malul Mării Negre

SIT: Cazinoul din Constanța - Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 4, Municipiul Constanța
CLASARE: monument importanță națională - cod LMI: CT-II-m-A-02801
BENEFICIAR: Primăria Municipiului Constanța
AN: 2019-2025
FAZA: D.T.A.C.+P.T.+D.E.+A.T.
STATUS: FINALIZAT
ECHIPA:
proiectant general: REMONPROIECT S.R.L.
șef proiect complex: arh. Constanța CARP - expert atestat M.C.
FOTO:
Aedificia Carpați S.A., A New Film - Edward Petrea, Remon Proiect S.R.L.
- În ce constau lucrările de consolidare și restaurare -
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, fiind un simbol al orașului și o amintire inedită pentru fiecare turist de la malul mării din ultimii 115 ani.
Astăzi ne aflăm într-un moment important al istoriei sale – finalul proiectului ce i-a redat demnitatea și strălucirea pe care le-a avut în trecut, și revenirea sa în viața publicului.
Înțelegând că există un atașament real al publicului față de Cazinoul din Constanța, în cele ce urmează vom prezenta care au fost intențiile proiectului.
Datorită activității de lobby și consultanță a membrilor asociației ARCHÉ, în anul 2018 Cazinoul din Constanța a fost înscris în lista „7 Most Endangered” a Europa Nostra. Acela a fost momentul ce a declanșat procedurile necesare pentru demararea proiectului de consolidare și restaurare.
La începutul proiectului de restaurare în 2020, Cazinoul din Constanța se afla într-o stare avansată de degradare după aproape două decenii de abandon și lipsă de întreținere.
Datorită studiului aprofundat de arhivă am putut înțelege etapele în care s-a intervenit de la inaugurare până în prezent. Astfel, am observat efectele intervențiilor din anii 1980, al căror scop consta în reabilitarea spațiilor interioare și a fațadelor - însă maniera în care ele au fost implementate este una discutabilă întrucât au afectat partiul originar al clădirii, volumetria și, în final, plastica generală Art Nouveau, prin alterarea multor elemente de fațadă și a componentelor artistice de la interior.
Restaurarea din perioada 2020-2025 a urmărit corectarea unor erori istorice, păstrarea materialului istoric valoros și refacerea pe cât de mult posibil a elementelor originare valoroase.
În numeroase situații restaurarea elementelor existente nu a fost posibilă - astfel, toate elementele propuse, nou-realizate, au fost armonizate cu stilul Art-Nouveau.
În baza studiilor și analizelor realizate, și conform solicitărilor beneficiarului, Primăria Municipiului Constanța, obiectivele proiectului au fost:
Consolidarea structurală a Cazinoului:
-
Asigurarea integrității structurale a clădirii, grav afectată de factorii externi și intervențiile anterioare.
-
Consolidarea planșeelor, grinzilor istorice realizate de celebrul inginer Anghel Saligny și a infrastructurii clădirii.
-
Refacerea elementelor deteriorate de coroziune și infiltrații.
Restaurarea valorilor arhitecturale și artistice:
-
Revenirea la imaginea originală a clădirii concepută de arhitectul Daniel Renard în stil Art Nouveau.
-
Refacerea componentelor artistice, inclusiv stucaturile, picturile murale, vitraliile, stucco-marmura și elementele decorative.
-
Eliminarea intervențiilor inadecvate din anii ’80 care au afectat estetica și funcționalitatea clădirii.
Refuncționalizarea spațiilor interioare:
-
Crearea de spații moderne și funcționale pentru activități culturale și de divertisment, precum:
-
Spații expoziționale pentru promovarea mediului marin și a istoriei Cazinoului.
-
Sală de bal, sală multifuncțională cu scenă și zone dedicate activităților artistice.
-
Cafenea, lobby și spații de relaxare în zonele cu valoare arhitecturală ridicată.
Integrarea instalațiilor moderne:
-
Implementarea de instalații electrice, sanitare și HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) adaptate standardelor actuale.
-
Crearea unui sistem eficient energetic și sustenabil, cu dotări moderne fără a afecta patrimoniul existent.
- Ce s-a păstrat? Ce este nou? -
La debutul lucrărilor de restaurare din 2020, majoritatea componentelor artistice și arhitecturale decorative ale Cazinoului din Constanța se aflau într-o stare foarte avansată de degradare sau erau iremediabil deteriorate, din cauza expunerii prelungite la mediul marin agresiv, a lipsei de întreținere și a intervențiilor abuzive realizate în trecut, în special în anii ’80.
În ciuda acestor provocări, studiile profesionist realizate – inclusiv relevee detaliate, analize de materiale și documentări istorice – au reușit să colecteze suficiente date din situația existentă pentru a permite refacerea fidelă a numeroaselor elemente conform modelului originar.
Astfel, proiectul a abordat restaurarea Cazinoului printr-o strategie complexă, care a combinat conservarea elementelor originale acolo unde a fost posibil, cu refacerea și reinterpretarea detaliilor arhitecturale și artistice pierdute sau grav deteriorate.
În final, s-a urmărit nu doar restaurarea materială a clădirii, ci și readucerea atmosferei și imaginii originale ale Cazinoului, redându-i splendoarea de la începutul secolului XX.
Principalele elemente conservate, refăcute și restaurate:
- Fațadele exterioare în stil Art Nouveau
Deși grav afectate, fațadele au fost restaurate și refăcute respectându-se detaliile originale concepute de arhitectul Daniel Renard.
Elementele decorative inspirate din fauna marină (delfini, scoici, pești) și simbolurile nautice (ancore, catarge) au fost restaurate in situ, sau refăcute cu ajutorul studiilor istorice și al elementelor originale fragmentare rămase.
- Componentele artistice interioare și exterioare
Multe dintre stucaturi, picturi murale, stucco-marmură și alte elemente decorative erau complet degradate. Pe baza documentațiilor istorice și a fragmentelor existente, aceste elemente au fost refăcute fidel în spiritul originar.
- Vitraliile au fost recreate după modele vechi, respectând tehnicile tradiționale.
- Tâmplăria din lemn (ferestre și uși) a fost refăcută în totalitate.
S-a folosit lemn stratificat de stejar cu geamuri duble pentru a răspunde cerințelor moderne de izolare.
- Elementele de feronerie (balustrade, grilaje, mânere) au fost restaurate sau refăcute după documente de arhivă și fragmente recuperate.
- Grinzile metalice istorice, proiectate de Anghel Saligny, au fost consolidate și integrate în structura restaurată, acolo unde starea lor a permis acest lucru.
- Planșeele și alte componente structurale degradate au fost consolidate pentru a asigura stabilitatea clădirii.
- Golul interior în formă de scoică, un element distinctiv al designului original, a fost decopertat și structura metalică conservată în zid a fost restaurată. Astfel, a fost refăcută conexiunea celor două săli de la etaj, funcționând împreună, ca un spațiu unitar.
- Balustradele metalice și alte elemente exterioare decorative au fost recreeate conform stilului Art Nouveau.
- Pardoselile din piatră au fost refăcute în întregime.
- Plafoanele decorate și ornamentele murale au fost restaurate in-situ și parțial refăcute – acolo unde nu s-au putut recupera sau unde intervențiile din anii 80 nu erau compatibile cu stilul Art Nouveau - pentru a reda atmosfera specifică începutului de secol XX.
- Candelabrele și corpurile de iluminat au fost replicate după un concept inspirat din estetica stilului Art-Nouveau cu referințe din limbajul decorațiilor existente în interiorul Cazinoului.
S-au refăcut și elementele de iluminat arhitectural pentru a evidenția trăsăturile stilistice ale clădirii.
- SFÂRȘIT -
Proiectul de restaurare început în 2020 și finalizat în 2025 a adus o serie de intervenții majore, care au vizat nu doar restaurarea fidelă a clădirii, ci și adaptarea acesteia la nevoile funcționale contemporane. Strategia a combinat eliminarea intervențiilor nepotrivite realizate în trecut, reconfigurarea spațiilor și introducerea de elemente noi, toate armonizate cu noul scenariu de utilizare al Cazinoului ca spațiu cultural și de divertisment.
Proiectul de restaurare din 2020 a vizat nu doar restaurarea fidelă a Cazinoului din Constanța, ci și adaptarea acestuia la un nou scenariu de utilizare, care să permită integrarea clădirii în circuitul public, ca spațiu multifuncțional cultural și de divertisment.
Prin această restaurare complexă, proiectul a reușit nu doar să conserve și să refacă elemente materiale, ci și să reînvie atmosfera și imaginea artistică a Cazinoului din perioada sa de glorie. Deși multe componente originale au fost pierdute sau iremediabil degradate, profesionalismul echipelor de restaurare a permis reconstruirea fidelă a ansamblului, respectând spiritul și detaliile arhitecturale originare.
În esență, restaurarea a însemnat conservarea memoriei Cazinoului, redând publicului nu doar o clădire reabilitată, ci și o experiență autentică a unui monument istoric emblematic pentru Constanța și România.
Cazinoul din Constanța a fost transformat dintr-un monument în ruină într-un spațiu viu, vibrant, multifuncțional, capabil să găzduiască evenimente culturale, expoziții și activități artistice, rămânând totodată un simbol al orașului și al patrimoniului arhitectural românesc.
Pentru noi, echipa Remon Proiect, restaurarea Cazinoului din Constanța este o imensă onoare și o
parte valoroasă a misiunii noastre de protejare a patrimoniului cultural.
ECHIPA
Proiectul de restaurare a Cazinoului din Constanța fost posibil datorită unui efort susținut timp de peste 5 ani și a implicării a aproape 500 de experți, specialiști și profesioniști cu experiență în conservarea patrimoniului cultural.
Finanțator
GUVERNUL ROMÂNIEI prin MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI
Attila Cseke, Vasile-Daniel Suciu, Ion Ștefan, Adrian-Ioan Veștea
Implementare lucrări
COMPANIA NAȚIONALĂ DE INVESTIȚII
Manuela Irina Pătrășcoiu , Gabriel Diaconu , Anca Bandrabur, Adrian Eduard Cefălan ,
Daniela Ileana Orodel , Luiza Andrei , Georgiana Vasilescu , Daniel Popescu, Ionuț Marina, Andra Dragomir , Felicia Stoica, Ionuț Mincu
Beneficiar
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CONSTANȚA
- PROIECTARE & ASISTENȚĂ TEHNICĂ -
ARHITECTURĂ
♦ REMON PROIECT S.R.L. - PROIECTANT GENERAL
arh. Constanța Carp (expert atestat M.C.) - șef proiect complex
arh. Smaranda Baciu (expert atestat M.C.)
arh. Magdalena-Carmen Vladimirescu
arh. Irina-Petra Gudană
alături de:
arh. Aurel-Ioan-Eugen Botez (expert atestat M.C.), arh. Iulian Cămui (expert atestat M.C.), arh. Minerva Pătrulescu - verificator tehnic arhitectură, ing. Gabriela Carpov
REZISTENȚĂ
♦ Profesional Construct S.R.L. - proiectant rezistență
prof.dr.ing. Paul Ioan (expert atestat M.D.R.A.P. și M.C.)
ing. Mihai Biriș (specialist atestat M.C.)
ing. Ștefan Geantă, ing. Vladimir-Constantin Crișan, ing. Eduard Gabriel Petrache
alături de ing. Cristian Rușanu, ing. Sanda Manea - verificatori tehnici rezistență
INSTALAȚII
♦ Tehnoinstal S.R.L. - proiectare instalații electrice
ing. Eduard Socaci, ing. Daniel Jan Dobrotă , ing. Mihai Homata, ing. Eduard Eugeniu Mirea, ing. Cristian Marius Ilinca, ing. Andrei Iorga
♦ ing. Anton-Victor Voroneanu - proiectare instalații HVAC
♦ ing. Vulpaș Camelia - proiectare instalații sanitare
ing. Ana Maria Biro – expert atestat M.C., verificator tehnic instalații, ing. Ioan Mareș (specialist atestat M.C.)
- EXECUȚIE -
♦ AEDIFICIA CARPAȚI S.A. - ANTREPRENOR GENERAL, CONSTRUCTOR, MANAGER PROIECT
Director general - ing. Petre Badea
Manager proiect și șef execuție - ing. Marius Stan
Director tehnic - ing. Mariana Rădulescu
Director producție - ing. Andrei Ioniță
Director marketing - ing. Cristi Constantinescu
Director instalații – ing. Florin Păun
Director economic - ec. Doina Suba
Director mecanizare - ing. Ștefan Stan
Management - ec. Cristian Grăjdan
Șef serviciu contractare - ing. Sergiu Crăciun
Șef punct lucru - coordonare instalații - Adrian Chifor-Negru
Șef șantier - ing. Cristian Stan, sing. Ecaterina Vâlsan, ing. Silvia Crețescu
Șef punct lucru - tehnician Gabi Puchiu
RTE – ing. Constantin Sultana, ing. Cristian Ștefan
Director calitate – ing. Ligia Pătrășcoiu
Șef serviciu ofertare - ing. Daniela Năstase
Șef serviciu protecția muncii - ing. Alis Ghigeanu
Tehnic decontare – ing. Cornelia Florea, Irina Rosensweig, Dragoș Căpitănescu, Petru Socorodan (tehnician), Mihai Moraru (șef calitate - subinginer), Ioana Alecu, Georgeta Voinea (economist), Dana Deaconescu, Dan Nechifor
Consilier - Eduard Licht
Aprovizionare – Georgeta Pavel
Execuție
Ion Balazs, Emil Băducu, Constantin Bărbuceanu, , Ştefan Bud, Coca Burlacu, Marian Căpăţînă, Ionica Chiscop, Ioana Ciortea, Constantin Cîrstoiu, Grigore Costache, Ion Costache, Costică Cramer, Ion Deaconu, Vasile Dinescu, Simona Georgescu,, Constantin Grumeza, Vasile Ilie, Petre Ilinca, Cristian Jianu, Marian Lală, Ionel Mina, Cătălin Minea, Nelu Mocanu, Ion Moţăţăianu, Cristian Munteanu, Mihai Nae, Ion Nete, Marian Niţu, Costel Paşaniuc, , Maricel Şchiopu, Nicolae Şerbana, Florin Şolea, Cristina Tucă, Constantin Radu
♦ S.C. KLY CONFORT S.R.L. - restaurare și execuție componente de ipsos
Marian Ghiță, Călin Ducanu, Tudor Ghiță, Călin-Nicolae Ghiță, Mihai Mărgineanu, Dumitru Dinu, Cristian Petre, Dumitru-Mugurel Anton, Ion Manciu, Vasile Manciuc, Ilie Spînu, Ionuț Alecu, Constantin Baciu, Ștefan-Cristian Anton, Lucian Năstase, Corneliu Cristinel Iova, Gheorghe Paraschiv, Alexandru Badea, Cosmin-Florin Stanciu, Tudorel Ion, Ștefan Buhuş, Vasile Călin, Petcu-Paul Ciubieca, Ștefan Cristian Roșu, Adrian Tudorache, Ionuț Sandu, Ionel Ifrim, Eugen Cateliu, Ioana Ghiță, Laura Soneriu, Cristina Tomescu, Simona Adochitei, Georgiana Florentina Ursu, Cătălin-Ionuț Bătrînu, Constantin-Ionuț Tomescu, Niculae Oprea, Nicolae Micu, Nicolae Strîmbeanu, Iordan Gulea, Florin Dascălu, Costel Răscanu, Radu-Ionuț Răscanu, Alin Dibu, Gabriel Ifrim, Robert-Andrei Ifrim, Ionel Ioniță, Gheorghe Ioniță, Ionuț-Valentin Petre, Cristian-Ninel Ghiță, Emil Ene, Mihăiță-Stelian Ogeac, Ion Enescu, Nicolae Marian Sucală, Alexandru Manole, Constantin Dinu, Valentin Cobzaru, Sorin Onicel, Ioan Surubaru, Andrei-Ionuț Doborean, Ionuț Gotișanu, Gabi Gotișanu, Adrian-George Constantin, Tudorel Coman, Ilias Carani, Vinicius Mugurel Copil, Marian Păduraru, Marin Diță, Marius Ionatal Dibu, Daniel Costel Munteanu, Marius-Petrișor Pavaloaiei, Liviu Georgel Tiron, Petrică Ivan, Dumitru Viziru
♦ S.C. Tehnoinstal S.R.L. - execuție instalații electrice
Ion-Corin Miclea
Florin Constantin Brânzea, Mario George Brisit, Ovidiu Marius Butnaru, Cristi Nelu Gheorghiță, Ionuț Izarian, Tudorel Marin , Razvan Andrei Mocanu, Adrian Florin Nicolae, Nicolae Roșca, Alin Șerban, Tudor Sotir, Stelian Mircea Taras, Daniel Toma, Ion Laurențiu Ungureanu
♦ S.C. INSTALAȚII SUPER S.R.L. - execuție instalații sanitare
Daniel Beșliu
Marian Apostol, Ferdi Asan, Gigel Dobre, Gheorghe Grosu, Gheorghe Iancu, Alexandru Minea, Iulian Nuțu, Ioan-Daniel Pascale, Gheorghe Petruș, Giuniet Regep, Petrică Sișu, Florin-Didel Steharu, Alexandru-Iulian Suciu
♦ S.C. EUROART CONSTRUCT S.R.L. - execuție acoperiș și învelitori
Cristian Colică, Marcela Colică
Cristian Jugan, Iulian Murariu, Andrei Nicolau, Ciprian Popiniuc, Ionuț Popiniuc, Cosmin-Gabriel Răutu
♦ S.C. LDS CONSTRUCT S.R.L. - lucrări execuție acoperiș
ing. Daniel Sandu Longin
Florea Badea, Dumitru Dumitran, Vasile Mugurel Lemnaru, Gheorghe Radan, Cornel Marius Ștefan, Emil Ștefan, Gheorghe Ștefan, Ionuț Ștefan, Marian Ionuț Ștefan, Nicolae Stoican
♦ VERTICAL TOTAL CONSTRUCT S.R.L. - execuție confecții metalice & gips-carton
Puiu Mindu, Ion Necula, Magdalena Necula, Gheorghe Androne, Răzvan Păltinuș, Pandele Vlase, Ilie Velea, Petre Chiriac, Tiberiu Ciubancan, Marian Toma, Ștefan Ruta, Georgel Fulaș, Dănuț Matei, Marian Ionescu, Alexandru Necula, Adrian Puiu Necula, Angelica Marin, Ioan Alberto Buiciuc, Leontin Gartan
♦ S.C. VERTICAL DESIGN S.R.L. - execuție finisaje & compartimentări
ing. Cătălin Arseni, Cătălin Bădescu
Tehnicieni: Gabriel Călin, Dorel Nae, Viorel Petriș, Vasile Stănică
♦ S.C. ANDRASIG EXPRES S.R.L. - execuție finisaje
Gheorghe Gioni Antonescu
Anton Dănilă, Mitriță Ștefăniță, Mihai Sorin Nicola, Gheorghe Nițu, Ionel Toma, Viorel Macovei, Florea Fărcășeanu, Fiodor Velcev, Ilie Sora, Ninel Năstase, Ion Gurduza, Radu Gureu, Dumitru Gureu
♦ S.C. UPA CARPAȚI S.A. - execuție confecții metalice
Ing. Florea Carstea, Cătălin Andrei, Daniel Costache, Vasile Davidică, Petre Gheorghe, Gabriel Ichim, Gheorghe Merticaru, Ionuț Mircea, Dorinel Nechita, Ion Nițu, Iosif Sescu, Mihail Tudor
♦ S.C. GRAVEL S.R.L. - execuție dulgherie și fierărie
Ion Zăharachescu, Sandel Chiriță, Costel Șerban, Ion Țene, Alexandru Ristache, Gheorghe Vasloban, Grigore Dagzo, Vasile Zamfir, Valentin Forgaci, Ovidiu Ungureanu
♦ S.C. HISTRIA INTERNATIONAL S.R.L. - plafoane suspendate metalice
Octavian Ghidici, Marin Stan, Ștefan Matei, Ionuț Ponorică, Nicolae Stan
- COMPONENTE ARTISTICE -
♦ PATRIMONIU S.R.L. - restaurare componente artistice
Ion Chiriac - expert restaurator
Eduard Armeanu, Denis Brânzei, Denisa Capitan, Ioana Cojocaru, Bogdan Covale, Lavinia Dedu, Vasile Dragomir, Miron Gheorghe, Lucian Jitariuc, Virgil Panaite, Lorel Trentea, Crina Tudose, Vladimir Voinea, Anabel Zgârban - restauratori
♦ PEGASUS RESTAURĂRI - restaurare componente artistice
Mircea-Corneliu Baciu - specialist restaurator
Gabriela Beja, Ionel Chirițescu, Alice Detcov, Elena Detcov, Ioan Ieremia, Mihai Ieremia, Alice Iosin, Iulia-Milena Buiculescu, Mihaela-Maria Lucacevici, Ion Moldoveanu,Ion Moldoveanu, Irina Moldoveanu, Pascale Roibu, Viorica Stan, Domnica Țoanța, Lucian Cătălin Voinea
♦ AMAGA P.F.A. - restaurare & realizare vitralii
Amalia Verzea - director general, artist
Mădălina Avram - artist plastic restaurator, Cristian Constantinescu - restaurator
Ana Maria Broască, Radu Fulga, Gabriel Iliuță, Lorena Negru, Alexandru Sârbu - tehnician sticlar/execuție
- FINISAJE -
♦ ARTPROTECT S.R.L. - materiale speciale de restaurare
ing. Gabriela Carpov
♦ THEDA MAR S.A. - pardoseli din piatră
Alexandru Vasiliu – project manager
Olga Bucur - sales manager
Georgiana Melniciuc-Bidu – arhitect
Laurențiu Enache – manager montaj
Ovidiu Sandu – manager producție
Proiectant - Valentin Paraschiva
Manager QHSE - Petcu Nicu
Șef control calitate - Raicu Mircea
Operator date producție - Alexandru Daniel Gîrban
Șef șantier - Marian Badiu, Florin Parfene
Șef echipă - Bogdan Radu Pop, Mihai Mormincheș
Șef schimb - Gigel Dana
Șef depozit - Alexandru Boca
Șef logistică - Valeriu Barbu
Șlefuitor - Daniela Bajinariu, Burlacu Mirela, Florentina Petrișor, Steluța Scurtu
Operator waterjet, macara - Cristian Bancau, Sebastian Adrian Iacob
Operator utilaj - Gabriel Boca, Cristian Căldăraru, Iulian Mușat
Montator - Valentin Bejenaru, Andrei Boboc, Marian Brojba, Petrica Brojba, Costinel Folea, Tomiță Ilin, Nicușor Iosca, Costel Mohora, Gabriel Gheorghe Nicolae, Florin Pană, Marian Sanda, Nicolae Sora, Alin Marius Stancu, Ion Tarcomnicu, Gigel Țăruș, Valentin Țăruș, Samuel Tranca, Ionel Vlad
Cioplitor - Liuta Botea, Nelu Chițu, Gherghe Ilie, Rodica Ladan, Radu Prisăcaru
Specialist calitate - Balahur Ionuț, Deniss Toma
Ajutor operator - Fănel Matei
Operator cap bandă - Catalin Renner
Stivuitorist - Ion Toma
♦ MarkHolz S.R.L. - tâmplărie lemn
Zsolt Fogorassy - director general
Robert Fogarassy - manager proiect
Adrian Duka - proiectare specializată
Stefan Antal, Ioan Balogh, Szilard-Csaba Beres, Ildiko Biro, Istvan Biro, Istvan-Zsolt Biro, Janos Biro, Jozsef Bocicai, Levente Buceceanu, Csilla Csizmas, Peter Demeter, Zoltan Dobos, Zsolt-Laszlo Gabos, Agnes-Zsofia Gyenge, Barna Haboczki, Andrei Haidu, Erzsebet Haidu, Atilla Hajdu, Mihaly Indreica, Zoltan-Attila Kollo, Sandor Kucsvan, Zoltan Kucsvan, Ioan Kurcsi, Romulus Lapadat, Romulus-Ioan Lapadat, Zsolt Molnar, Bianca-Katalin Olvedi, Janos Olvedi, Emil Oroian, Pal Otves, Csilla Pasztor, Stefan Pentek, Tudor-Vasian Rad, Endre-Levente Sandor, Gyula Suto, Marton Szasz, Laszlo Toth, Arabella Vajda, Mihai Veres
♦ FD Stil S.R.L. - corpuri de iluminat
arh.Dan Dumitriu - director general
arh. Fana-Maria Mihăescu - proiectare & concept design
Valeriu Cuc - design detalii de execuție
Daniel Tudosă - design detalii tehnice de execuție
Daniela Lambă, Gabriela Todirașcu - elaborare documentație tehnică
Ionel Dinu, Cătălin Agache, Florin Vână, Marian Iordache - execuție și montaj
Gheorghe Codrescu, Radu Ciobanu, Florian Cojocaru, Constantin Ungureanu, Liviu Mihăilescu, Adrian Stan, Ion Enache, Ștefan Manciu, Mihaela Voinea, Cristinela Găman, Cristian Nedelcu, Larisa Nedelcu, Ion Poponete, Lucian Bădiță - execuție
♦ OVO DESIGN S.R.L. - mobilier & pardoseli din lemn
Beatrice Cărămizaru, Carmen Beldiman, Nicolae Cincă, Claudia Popescu, Daniel Bălan, Daniela Hornea, Emerica Ion, Georgiana Neagu, Lorelai Tenea, Marcela Ticușan, Marian Ciupitu, Marian Dinu, Marius Nahaiciuc, Mădălina-Antoaneta Mișu, Mihai Petre Cincă, Roxana-Mădălina Golumbeanu, Virgil Pantazi
♦ CeConcept S.R.L. – confecții din metal și din lemn
Eugen Ghergu
Nicolae Cazacu, Marian Chicetu, Marius Decu, Ionuț Dragnea, Alexandru Lupu, Cristian Pavel, Petre Stancu
Design lettering fațadă - Bogdan Tănase-Marinescu
- EXPOZIȚIE -
♦ ZEPPELIN DESIGN S.R.L. – concept expozițional, design și producție
arh. Constantin Goagea – director general, curator
- PARTENERI -
Partener onorific*:
♦ UNIUNEA NAȚIONALĂ A RESTAURATORILOR DE MONUMENTE ISTORICE (U.N.R.M.I.) - președinte ing. Gabriela Carpov
* - Majoritatea membrilor colectivului proiectului sunt membri ai U.N.R.M.I.
Lobby & consultanță de specialitate - perioada 2018-2019*
♦ ASOCIAȚIA ARCHÉ
Alina Chiciudean – Președinte | Economist și expert relații internaționale
Raluca Grama – Arhitect și expert în managementul patrimoniului cultural mondial
Irina Leca – Istoric de artă și specialist în managementul patrimoniului cultural
Daniela Sava - Arhitect și specialist în activare comunitară interculturală
* Includerea Cazinoului din Constanța în lista „7 Most Endangered” a Europa Nostra + consultanță pentru Primăria Municipiului Constanța